Kanal Tedavisi

 

Dişte meydana gelen travma veya çürüğün ilerleyip damar, sinir paketine gelmesi sonucu kök ucunda meydana gelen enfeksiyonel durumların tedavi edilmesinde kullanılan yöntemdir.

Endodonti terimi , Yunanca endo ( iç) ve odons ( diş) kelmelerinden türemiştir. Bu tariflerden de anlaşılacağı üzere, endodonti dişlerin iç kısımlarıyla ilgili problemlere müdahele eden ve çözümleyen bilim dalıdır. Daha kesin bir deyişle, endodonti diş pulpası ( sinir dokusu) ve dişi çevreleyen dokularla ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisi ile ilgilenen dişhekimliği branşıdır

Kanal tedavisi veya Endodontik tedavinin amacı, dişin kök kanallarına bulunan bakterileri ve enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve daha fazla ağrıyı ve hasarı önlemek için kök kanallarını doldurmaktır.

Kök kanalı, dişlerin köklerinde bulunan ince bir kanaldır. Normalde bu kanallar dişi besleyen sinirler ve kan damarlarıyla doludur. Bu kanalların içerisinde bulunan pulpa, diğer canlı dokular gibi iyileşme yeteneğine sahip değildir. Çürük, travma veya herhangi bir sebepten dolayı hasar görürse kendini onaramaz. Böyle durumlarda dişe Endodontik uygulamak gerekir.

Dişin sinir ve damar demetinin yani pulpasının zarar gördüğü, canlılığını yitirdiği veya ileride zarar göreceği durumlarda tedavi uygulanır. Kanal tedavisinin çekimden başka alternatifi yoktur. Kendiliğinden başlayan şiddetli ve uzun süreli ağrılar, diş kökünde lezyon ve apse, sıcak veya soğuk uyaranlar sonucu başlayan ve uzun süre devam eden ağrılar pulpa hasarının belirtileri olabilir.
Kanal tedavisine başlamadan önce mutlaka röntgen filmi ile köklerin ve kanalların durumu incelenir ve dişin kanal tedavisi için uygun olup olmadığı belirlenir. Tedaviye başlamadan önce tedavi edilecek diş lokal anestezi ile uyuşturulur. Dişte tam anestezi sağlandıktan sonra önce etken ortadan kaldırılır. Örneğin çürük varsa temizlenir veya derin dolgular varsa çıkarılır. Bu işlemi takiben kök kanallarındaki pulpa dokusu uzaklaştırılır ve kanallar şekillendirilir. Eğer herhangi bir enfeksiyon yoksa kanal dolgusu yapılır ve dişin dolgusu yapılır. enfeksiyon varlığında kanallara enfeksiyonu yok etmek için ilaç yerleştirilir ve diş geçici dolgu ile kapatılır ve hastaya bir hafta sonraya randevu verilir. Kanal tedavi ile ilgili detaylı bilgi için Kanal Tedavisi Uzmanı Uzm. Dr. Kaan Nejat‘ın sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Herhangi bir sebepten dolayı başarısız olan kanal tedavisin tekrarlanması gerekir. Bu durumda hekim eski kanal dolgularını kanaldan uzaklaştırır, kanalları temizler ve enfeksiyonu yok etmek için kanala ilaç yerleştirir. Kanal tedavisi tekrarının başarısı ilk kez yapılan tedaviye göre daha düşüktür.

Kanal tedavisi sırasında iltihaplı dokuyla birlikte diş sinirleri de alınır. Bu nedenle, dişin dış uyaranlardan etkilenmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak, özellikle işlemden önce ağrı veya enfeksiyonun görüldüğü durumlarda, tedavinin ardından doku iltihabı nedeniyle dişte hassasiyet hissedilebilir. Bu durum, genellikle doktorun yazacağı ağrı kesicilerle hafifletilir.

Tedavi sonrası en az üç saat bir şey yememeye özen gösterilmelidir.

Kanal tedavisi uygulamasının başarı oranı oldukça yüksektir. Tedavi edilen bir diş, düzenli bakım yapıldığında ömür boyu kullanılabilir.

Dişlerde çürük oluşumuna neden olduğu bilinen şekerli gıdaların tüketimi en aza indirilmelidir.

Diş temizliği günde iki kez yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla, bir kez de diş ipiyle yapılmalıdır.

Yılda en az iki kere genel diş muayenesi yaptırılmasına özen gösterilmelidir.